Eddwin » Specials » Laptop kopen
Informatie van A tot Z

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een laptop?

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een laptop? Wie een laptop aan wilt schaffen moet zich van te voren zich goed inlezen. Er zijn honderden laptops beschikbaar in diverse categorieën. Een laptop wordt ook wel een notebook genoemd en is verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en specificaties. In deze special kun je alles lezen over de aanschaf, waar je op moet letten en de verschillende categorieën. Welke laptop is het meest geschikt voor jou?

Laptop

De schootcomputer of de notebook is de laatste jaren enorm gestegen in de verkooplijsten. Een groot deel van de aangeboden laptops kan zelfs al een normale desktop pc vervangen. Een laptop is zeer mobiel en geliefd onder de reizigers en zakenmannen. Bovendien neemt hij minder ruimte in, is hij inklapbaar en kan het werken zonder een muis. Je werkt dan met het touchpad.

Soorten laptops

Er is geen echte officieel onderscheid tussen de soorten laptops, maar er is voor het gemak wel een inofficiële gemaakt. Alle categorieën zijn overigens klikbaar. Je kunt daar meer informatie lezen over wat er precies qua inhoud inzit.

Kiezen

Een keuze maken tussen de soorten laptops is niet gemakkelijk. Op het internet krijg je allemaal termen te lezen, sommige zijn logisch, maar weer anderen kunnen verwarrend zijn. Hieronder een korte uitleg om je keuze gemakkelijker te maken.

Processor

Dit onderdeel van je laptop verwerkt alle opdrachten en wordt ook wel de hersenen van je laptop genoemd. De snelheid wordt aangegeven in GHz (GigaHertz). Bij de aankoop van een laptop moet je letten op de processor, omdat je deze niet kunt updaten of gemakkelijk kunt vervangen. Je zit er gewoon aan vast. Een snellere laptop heeft al snel een Dual Core processor en een simpelere budget of portable laptop heeft van een Single Core processor tot hoger. Een erg belangrijk punt dus, lees je van te voren goed in over de processor.

Harde schijf

Alles wat je opslaat komt op je harde schijf terecht. Een grote harde schijf is dus van belang. Stem dit goed af op wat je wilt gaan doen. Wil je zware filmbewerking of andere activiteiten gaan uitvoeren die veel geheugen vereisen dan heb je een grotere kaart nodig dan mensen die alleen willen internetten, mailen en tekstverwerken op de laptop. Een groot voordeel is tegenwoordig dat de externe harde schijven (die je gewoon in kunt pluggen) in prijs zijn gedaald en dat je op deze manier je geheugen mobiel kunt verlengen.

Videokaart

Deze wordt ook wel de grafische kaart genoemd. In de meeste gevallen volstaat de simpele videokaart die onboard aanwezig is. Wil je echter zware toepassingen als filmbewerking en de nieuweste games spelen willen uitvoeren dan heb je een betere kaart nodig. Dan moet je gaan kijken naar een multimedialaptop of een Gaming laptop.

Besturingssystemen

Zelfs op de budget laptop (de allergoedkoopste laptops vanaf ongeveer €320) staat tegenwoordig vaak een versie van de nieuwste Windows Vista. Als het er opstaat dan kun je er vanuit gaan dat het prima zal draaien op de laptop. Ook zijn er laptops met oudere versies aanwezig.

Mobiliteit

Wil je een laptop hebben die je gemakkelijk mee kunt nemen of wil je een laptop hebben die je mee kunt nemen, maar waar je toch iets meer kilo’s voor moet tillen. Neem dit punt mee in je keuze. Een portable laptop is geschikt voor iemand die niet veel eist van de laptop, maar die gaat voor het gewicht en het formaat. Een gaming laptop is zwaar en groot en daar gaat het echt om de inhoud.
Een allround laptop aanschaffen

Een allround laptop aanschaffen

Een laptop kan een handig apparaat zijn, maar je moet wel thuis zijn in deze wereld voordat je er één kunt kopen. Er zijn verschillende soorten laptops en in dit artikel lees je alles over de allround…
Een budget laptop aanschaffen

Een budget laptop aanschaffen

Een nieuwe laptop kopen is lastiger dan van tevoren verwacht. Honderden aanbieders vechten om uw aandacht. Er zijn verschillende soorten laptops en in dit artikel leest u alles over de budgetlaptop. W…
Een design laptop aanschaffen

Een design laptop aanschaffen

Een laptop kopen kan een frustrerend proces zijn. Er zijn verschillende soorten laptops en in dit artikel lees je alles over de designer laptop of design laptop. Deze laptops zijn over het algemeen aa…
Een gaming laptop aanschaffen

Een gaming laptop aanschaffen

Een nieuwe laptop kopen is lastiger dan van tevoren verwacht. Honderden aanbieders vechten om je aandacht. Er zijn verschillende soorten laptops en in dit artikel lees je alles over de gaminglaptop. W…
Een multimedia laptop aanschaffen

Een multimedia laptop aanschaffen

Een nieuwe laptop kopen is lastiger dan van tevoren verwacht. Honderden aanbieders vechten om je aandacht. Er zijn verschillende soorten laptops en in dit artikel lees je alles over de multimedia lapt…
Een portable laptop aanschaffen

Een portable laptop aanschaffen

Een portable laptop is een eenvoudige laptop van klein formaat. Mobiel en goedkoop zijn over het algemeen de trefwoorden voor deze kleine laptop, maar je hebt ze ook met specificaties waar je u tegen…
Gepubliceerd door Eddwin op 03-09-2009, laatst gewijzigd op 06-02-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!